Cover titel
2016/4

De Parelduiker

‘Een parelduiker vreest den modder niet’ (Multatuli)

Muze, minnares, femme fatale

Ernestine Costa (1899-1959) vierde als actrice in de Weimarrepubliek successen en onderhield warme vriendschappen met de grote schrijvers van haar tijd: Gottfried Benn, Bertolt Brecht en Kurt Tucholsky. In 1938 vluchtte ze voor de nazi’s en bleef er van die eerdere roem niets meer over. Na haar dood ordende Costa’s weduwnaar, de Nederlandse journalist Herman Fortuin, haar uitgebreide verzameling foto’s, brieven en andere documenten en probeerde, tevergeefs, haar biograaf te zijn. Dankzij dit archief kon nu het verhaal van Costa gereconstrueerd worden.

 

Ellen Warmond en Gard Sivik
Ellen Warmond (1930-2011) was de enige vrouwelijke redacteur van het avantgardistische tijdschrift Gard Sivik, op uitnodiging van Hans Sleutelaar, en ze voelde zich thuis bij dit blad. Totdat er met Sleutelaar en Armando een verschil van mening ontstond over een principiële kwestie.

Troostrijke poëzie in het Warschause getto

De Duitse schrijver Erich Kästner (1899-1974), bekend van het bijtende ‘Kennst du das Land wo die Kanonen blühen?’, schreef gedichten die literatuurcriticus Marcel Reich-Ranicki tot troost strekten in het getto van Warschau. Dr. Erich Kästners lyrische Hausapotheke verschijnt binnenkort in het Nederlands.

Cover titel

De Parelduiker
Uitgegeven door:
Stichting Het Oog in 't Zeil / Uitgeverij Vantilt
verschijnt 5 keer p.j.

Prijs los nummer: 13,50
Abonnementen:

€ 52,50 (buitenland € 65)


Ga naar website

Abonneer / bestel

Kies een nummer of jaarabonnement:

 

Vul uw persoonsgegevens in:

 

 

Literaire tijdschriften zijn ook te koop bij de betere boekhandel.

Archief nummers