Cover titel
2014/4-5

De Parelduiker

‘Een parelduiker vreest den modder niet’ (Multatuli)

Wie is L.Th. Lehmann?
‘Er is me wat aan mijn kop gezeurd over die paar dingetjes die ik geschreven heb.’
Louis Lehmann (1920-2012) was behalve dichter ook romanschrijver, essayist, criticus, jurist, scheepsarcheoloog, muzikant, tekenaar, danser, componist en vertaler. Alle talenten van deze eigenzinnige writer’s writer komen aan bod in dit nummer, zoals zijn fascinatie voor het surrealisme, de tango, de jazz, de popmuziek, en niet-bestaande woorden.
In zijn biografische schets noemt Jaap van der Bent Lehmann iemand die tussen alle bewegingen steeds in beweging was. Leek het aanvankelijk of hij zich als surrealist verder zou ontwikkelen, had hij zich al weer gedistantieerd van die stroming. Lehmann in een radio-interview met Wim Noordhoek: ‘Ach, wat is “het moderne”? Het is allemaal zo vaag. Het lijkt natuurlijk allemaal achteraf verschrikkelijk leuk. Om surrealist te zijn in het Parijs van de jaren twintig of dadaïst in Zürich in 1917. Maar was het nou zo leuk? Als je de programma’s ziet van het echte Cabaret Voltaire, denk je, gut, wat was dat vervelend. (gniffelt) Volgens mij zijn de Beatles in 1964 een veel grotere sensatie geweest dan de surrealisten ooit waren in 1924. Denk bijvoorbeeld aan wat André Breton er een strenge paus werd.’
In dit extra dikke dubbelnummer vat Erik Bindervoet Lehmanns vroegste jeugd samen in een strip en een lang gedicht. Verder zijn er bijdragen van Laurens Vancrevel, Matthijs van Boxsel, August Hans den Boef, T. van Deel, Guus Janssen, Jaap van der Bent, Marsha Keja, Alida Beekhuis, Sjoerd van Faassen, Wim Noordhoek, Tsead Bruinja, Hans Plomp, Wim Brands, Dick Adelaar en Piet Calis. Remco Campert, Anneke Brassinga en Pieter Schermer eren Lehmann met een gedicht. Niet eerder gepubliceerde brieven, tekeningen, foto’s en andere documenten maken van dit gedeeltelijk in kleur verschijnende boekwerk bij voorbaat een waar bewaarexemplaar.

Let op! Ter viering van dit nummer organiseert De Parelduiker i.s.m. de SLAA een avond vol muziek, beeldfragmenten en poëzie over Louis Lehmann op woensdagavond 12 november om 20 uur in de Tuinzaal van de Tolhuistuin, Amsterdam. M.m.v. Erik Bindervoet, Wim Noordhoek, Charlotte Mutsaers, Hugo Koolschijn, Guus Janssen en Han Bennink. Presentatie Jasper Henderson. Financiële ondersteuning door de Vrienden van De Parelduiker en De Bezige Bij. 

Cover titel

De Parelduiker
Uitgegeven door:
Stichting Het Oog in 't Zeil / Uitgeverij Vantilt
verschijnt 5 keer p.j.

Prijs los nummer: 13,50
Abonnementen:

€ 52,50 (buitenland € 65)


Ga naar website

Abonneer / bestel

Kies een nummer of jaarabonnement:

 

Vul uw persoonsgegevens in:

 

 

Literaire tijdschriften zijn ook te koop bij de betere boekhandel.

Archief nummers