Cover titel
2019/1

De Parelduiker

‘Een parelduiker vreest den modder niet’ (Multatuli)

Brieven van Carry van Bruggen aan Marie Anne Tellegen
Carry van Bruggen (1881-1932) is de enige modernistische schrijfster van Nederland. Haar romans Heleen en Eva worden zeer gewaardeerd. Menno ter Braak, J.L. Heldring en Barber van der Pol, to name a few, bewonderden haar filosofische werk Prometheus. Een echte biografie ontbreekt echter nog, ook omdat weinig persoonlijke correspondentie bewaard is gebleven. Maar het Nationaal Archief bevat ruim veertig brieven van Van Bruggen aan haar ambitieuze vriendin Marie Anne Tellegen, die later als directeur van het Kabinet der Koningin de ‘ongekroonde onderkoningin’ van Nederland genoemd werd. Deze correspon-dentie laat Carry van Bruggen zien als schrijfster, als moeder, als minnares en vooral als hardwerkende, gescheiden vrouw.

Voskuils Bureau op de radio
J.J. Voskuil werkte op de achtergrond mee aan het hoorspel dat regisseur Peter te Nuyl en acteur Krijn ter Braak van zijn zevendelige roman Het Bureau maakten. Uit de briefwisseling die Voskuil met hen onderhield blijkt hoe groot zijn inbreng was in het scenario en hoe persoonlijk zijn betrokkenheid bij het boek en de personages. De scheidslijn tussen J.J. Voskuil en hoofdpersoon Maarten Koning lijkt steeds dunner te worden naarmate hij meer instructies geeft. Zijn betrokkenheid zorgde uiteindelijk ook voor teleurstelling.

Janwillem van de Wetering: Zen en de kunst van het schrijven
De schrijver van de politieromans over Grijpstra en De Gier was rond 1980 een gevierd bestsellerauteur in binnen- en buitenland. Zijn avontuurlijke leven was ook onderdeel van zijn verkoopsucces: hij maakte deel uit van een motorbende, vertoefde lange tijd in een zen-boeddhistisch klooster, verdiende zijn geld in de handel en was politievrijwilliger. Uiteindelijk landde hij op een afgelegen plek in Amerika. Gaandeweg werd hij ook door de literaire kritiek omarmd.

Cover titel

De Parelduiker
Uitgegeven door:
Stichting Het Oog in 't Zeil / Uitgeverij Vantilt
verschijnt 5 keer p.j.

Prijs los nummer: 13,50
Abonnementen:

€ 52,50 (buitenland € 65)


Ga naar website

Abonneer / bestel

Kies een nummer of jaarabonnement:

 

Vul uw persoonsgegevens in:

 

 

Literaire tijdschriften zijn ook te koop bij de betere boekhandel.

Archief nummers